Příběh Dušana

02.04.2015 10:17

Příběh Dušana

(02.04.2015, autor: Petra Lexová)

 

Tento příběh je o klientovi jménem Dušan. Své dětství trávil většinou v dětských domovech a ústavech sociální péče. V ústavu byl zvyklý, že o vše bylo postaráno – jídlo, úklid, aby chodil upraven. A tak došlo k tomu, že Dušan nebyl veden k žádným činnostem, které by vedly k jeho rozvoji.

Na svoji žádost byl v roce 2014 umístěn v našem chráněném bydlení. Přechod do zcela jiného typu služby byl pro něj ze začátku velmi obtížný. Většinu svého života byl zvyklý na to, že veškeré povinnosti, které se ho týkaly, za něj vždy udělal někdo jiný. Najednou se ocitl v neznámém prostředí s lidmi, které neznal a hlavně s novými povinnostmi. V prvních dnech se cítil nejistě a pozoroval své okolí, toužil odejít zpět do známého prostředí. V předešlém domově měl kamarádku, se kterou byl téměř neustále a v začátcích pobytu u nás mu velmi chyběla.

Spolu s Dušanem jsme se v prvních dnech zaměřili především na budování jeho pocitu bezpečí. Zasvětila jsem ho do všech pravidel a do celkového chodu našeho zařízení.  Také do péče o domácnost, o sebe, jak uvařit a zvládat další k životu nezbytné činnosti.     

S Dušanem byla v tomto směru velmi dobrá spolupráce. Je velmi snaživý a rád se učí novým věcem.

Dnes je tomu rok, co Dušan do našeho bydlení přišel.  Pevně věřím, že nejtěžší období má již za sebou. Našel si zde přítelkyni, se kterou tráví veškerý volný čas. Rádi spolu pravidelně navštěvují místní krytý bazén. Rád rozmlouvá s dalšími klienty chráněného bydlení i s jeho asistenty.

Co všechno se ještě za ten rok v chráněném bydlení Dušan naučil? Téměř sám se stará o svůj byt o velikosti 1+1. Udržuje ho v čistotě.  Umí si sám vyprat prádlo, pověsit na sušák a následně si ho vyžehlí. Pro Dušana je důležité, aby měl pro své činnosti velkou motivaci. Tu se mu snaží dát jak asistenti chráněného bydlení, tak i jeho přítelkyně.  

Dušan si dnes zvládne sám bez pomoci uvařit jednoduchá jídla. Těžší jídla zvládá ještě za drobné podpory asistenta.

            Toto vše dokázal Dušan za velice krátkou dobu. Je jisté, že není ve všem dokonalý, ale za podpory pracovníků dosáhl velkého pokroku a to i vzhledem k tomu, s jakými dovednostmi a schopnostmi se do chráněného bydlení přistěhoval.

Samozřejmě, že Dušana čeká ještě spousta práce, ale už dnes přineslo naše společné snažení obrovské výsledky.

 

 

—————

Zpět